Oportunitati studiu in strainatate

Aceasta sectiune nu ofera un ghid exhausiv al informatiilor utile si oportunitatilor care vizeaza oferta de studiu la nivel european. Incercam sa oferim cateva repere, pentru a facilita orientarea celor care utilizeaza documentele Europass in vederea accesului la programe de educatie/formare in alte tari europene.

Erasmus este un program comunitar in domeniul educatiei si formarii care sprijina, pe de o parte, studentii care doresc sa studieze in strainatate si, pe de alta parte, colaborarea intre institutii europene de invatamant superior; in Romania, este administrat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP)

In cadrul sectiunii „Mobilitatilor studenti”, Erasmus isi propune sa:

 • Ofere studentilor o experienta educationala, lingvistica si culturala utila, ca rezultat al perioadei de mobilitate in strainatate;
 • Promoveze cooperarea intre institutii si imbogatirea mediului educational al institutiilor gazda;
 • Contribuie la dezvoltarea unei categorii de tineri calificati, cu deschidere si cu experienta internationala, ca viitori specialisti;
 • Faciliteze transferul de credite si recunoasterea perioadelor de mobilitate petrecute in strainatate, utilizand ECTS sau un sistem de credite compatibil.

In cadrul sectiunii “Plasamente studenti”, Erasmus isi propune sa ajute beneficiarii sa se adapteze cerintelor pietei europene a muncii, sa capete aptitudini specifice si sa cunoasca mai bine mediul social si economic al tarii gazda, in perspectiva viitoarei activitati profesionale.

Contact Erasmus

Agenția de Credite și Burse de Studii - A.C.B.S – are misiunea de a asigura accesul cetatenilor romani la studii in strainatate, in vederea formarii si specializarii acestora; Centrul functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei Nationale.

Centrul este o institutie publica, cu personalitate juridica, care gestioneaza diverse programe de finantare pentru stagii de studii sau cercetare in strainatate. Multe dintre bursele gestionate de Centru sunt oferite pe baza unor acorduri bilaterale semnate de Guvernul Romaniei cu alte state.

Grupul tinta:

 • Tinerii care intentioneaza sa urmeze un program de studii universitare, postuniversitare sau postdoctorale in strainatate si care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru tipul de bursa la care doresc sa candideze.
 • Masteranzii, doctoranzii, medicii rezidenti, doctorii in stiinte, cadrele didactice titulare si specialistii institutiilor de invatamant sau cercetare care intentioneaza sa urmeze stagii de cercetare sau specializare in strainatate si care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru tipul de bursa la care doresc sa candideze.

Contact Agenția de Credite și Burse de Studii

Eurodesk este un serviciu de informare si asistenta pentru tineri; in Romania, Eurodesk functioneaza in cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP)

In principal, Eurodesk raspunde la solicitarile tinerilor legate de oportunitatile de finantare ale Uniunii Europene, precum si la cele legate de mobilitate. Serviciul de informare Eurodesk faciliteaza gratuit accesul la informatii europene de interes pentru tineri si cei care lucreaza cu tinerii in aproape 30 de tari europene.

Exemple de informatii disponibile pe site-ul Eurodesk: formare profesionala / initiative de tineret / organizatii de tineret / studii in strainatate / voluntariat etc.

Contact Eurodesk

Euroguidance Romania

Euroguidance este un serviciu de informare si asistenta care ofera, la cerere, informatii despre:

 • sistemele de educatie si formare din toate tarile europene;
 • oportunitati de colaborare in diferite proiecte.

Alte activitati:

 • editarea si distribuirea de materiale informationale profesionistilor din domeniul formarii vocationale;
 • organizarea de evenimente nationale si / sau transnationale in domeniul invatarii pe tot parcursul vietii si formarii vocationale.

Contact Euroguidance

CORDIS, Serviciul de Informare privind Cercetarea si Dezvoltarea al Comisiei Europene

CORDIS este unica autoritate autorizata sa ofere informatii despre oportunitatile de finantare oferite de Programul numarul 7 pe cercetare si dezvoltare (FP7; 2007 – 13).

Fie ca esti cercetator, anteprenor, specialist in afaceri, agentie guvernamentala, reprezentant al unui serviciu public sau al unei organizatii neguvernamentale, un jurnalist, CORDIS iti va furniza informatiile de care ai nevoie.

Contact CORDIS

“Jean Monnet” este un program comunitar de sustinere a procesului de predare, cercetare si reflectie privind integrarea europeana in institutii de invatamant superior din intreaga lume

Programul Jean Monnet consta in trei activitati cheie:

 1. Sprijinirea proiectelor universitare in domeniul integrarii europene – Ka1;
 2. Sprijinirea a sase institutii academice specifice care au drept scop interesul european, de exemplu Colegiul Europei si Institutul European Universitar – Ka2;
 3. Sprijinirea asociatiilor europene active la nivel european in domeniul educatiei si formarii – Ka3.

Contact Program Jean Monnet

EURAXESS – Portalul european al oportunitatilor de cercetare

EURAXESS ofera oportunitati de avansare in cariera si dezvoltare personala cercetatorilor care doresc sa se relocheze intr-o alta tara, fiind structurat in patru sectiuni:

 1. Locuri de munca;
 2. Servicii;
 3. Drepturi;
 4. Legaturi utile.

Contact EURAXESS