Mini ghid practic pentru obtinerea EDS

Suplimentul Europass la diploma de licenta (EDS) poate fi solicitat de orice absolvent de invatamant superior care poseda o diploma eliberata de o universitate acreditata.

Acest document nu reprezinta un substitut la documentul original sau un sistem de recunoastere sau validare a competentelor profesionale, ci de un document care clarifica si face mai usor de inteles informatiile continute in diploma. Suplimentul Europass la Diploma este util pentru cei care doresc sa urmeze cursuri universitare/postuniversitare (mai ales cand este vorba de o institutie de invatamant sau un angajator dintr-o alta tara europeana) sau la angajare.

 1. Contactati universitatea care a emis Diploma originala si solicitati eliberarea Suplimentului Europass, conform modelului pus la dispozitie de catre CNE; in unele cazuri, Suplimentul este eliberat automat impreuna cu Diploma.
 2. Formularul Suplimentului Europass se descarca de pe site-ul CNE (http://www.europass-ro.ro/index.php?page=doc) dupa inregistrarea prealabila ca utilizator (http://www.europass-ro.ro/new.php).
  1. Documentul cuprinde 8 sectiuni:

  2. Datele de identificare ale titularului
  3. Informatii privind calificarea
   Aceasta rubrica se refera la denumirea calificarii obtinute in timpul programului de studiu si domeniul / domeniile studiate, limba(ile) de studiu/examinare; tot la aceasta rubrica se introduc informatii despre institutia care acorda diploma si institutia care administreaza studiile, daca cele doua institutii sunt diferite.
  4. Informatii privind nivelul calificarii
   In cadrul acestei rubrici se introduc date privind durata programului de studiu si criteriile de admitere in program
  5. Informatii privind programul de studii si rezultatele obtinute
   Aceasta rubrica contine informatii despre forma de invatamant urmata, despre cerintele programului si detaliile acestuia; tot aici se noteaza si calificativele / notele / creditele obtinute.
  6. Informatii privind drepturile conferite de Diploma
   In cadrul acestei rubrici se pot introduce informatii privind accesul posesorului Diplomei la continuarea studiilor si informatii despre statutul profesional dobandit in urma absolvirii cursului.
  7. Informatii suplimentare
   La aceasta rubrica se pot introduce informatii care nu au fost introduse in nici o rubrica mai sus mentionata (rubricile 2 – 5).
  8. Legalitatea suplimentului
   In cadrul acestei rubrici, institututia emitenta a Suplimentului certifica legalitatea informatiilor continute de acesta prin stampilare si semnare de catre reprezentantul autorizat.
  9. Informatii privind sistemul national de invatamant
   Aceasta rubrica a suplimentului ofera o descriere succinta a sistemul de invatamant, punand accent pe corespondenta intre categoriile de varsta si diferitele etape ale educatiei formale
 3. Daca Diploma a fost eliberata anterior anului in care solicitati eliberarea Suplimentului Europass, trebuie:
  • Ca universitatea care a eliberat Diploma sa fie de acord cu eliberarea retroactiva a Suplimentului
  • Sa puneti la dispozitia acesteia Diploma in original
 4. Suplimentul Europass la Diploma este validat de catre institutia care a emis Diploma originala. Validarea presupune:
  • Semnatura reprezentantului legal
  • Stampila institutiei emitente
  • Datarea documentului

Universitatea care a emis Diploma originala isi asuma, prin validarea Suplimentului Europass, responsabilitatea pentru continutul acestuia.

Nota: emiterea Suplimentului Europass la Diploma nu este conditionata de completarea tuturor sectiunilor. Se completeaza numai acele sectiuni relevante pentru activitatile desfasurate/competentele acumulate. Este insa obligatorie specificarea tuturor datelor cu privire la titular, institutia emitenta si programul universitar/profilul urmat.