Avantaje pentru angajatori

Prin intermediul Europass, Comisia Europeana a dorit sa simplifice si sa promoveze mobilitatea muncii in Europa. O mai mare mobilitate a fortei de munca va sprijini dezvoltarea economica si sociala, un grad mare de angajare si o crestere economica echilibrata si sustinuta.

Comisia Europeana a creat o retea de Centre Nationale Europass, in toate tarile participante (statele membre UE, statele EFTA/EEA si tarile candidate), care coordoneaza activitatile Europass. Reteaua Centrelor Nationale Europass poate fi accesata aici.

Un astfel de Centru National Europass (CNE) functioneaza si in Romania in cadrul Autoritatii Nationale pentru Calificari (ANC) . Site-ul CNE poate fi accesat aici.

Documentele Europass ofera angajatorilor urmatoarele avantaje:

  • Primirea de informatii clare si relevante despre aplicanti, prin utilizarea unui format comun la nivel european, in situatia scoaterii la concurs a unor posturi. Obtinerea documentelor Europass este gratuita.
  • Utilizarea unui format comun ofera posibilitatea de a compara si evalua mai usor calificarile si aptitudinile candidatilor. Acest lucru ofera posibilitatea de a economisi timp in procedurile de selectie.
  • Documentele Europass sunt cunoscute de un numar mare de cetateni si angajatori europeni si sunt disponibile in toate limbile europene, facilitand astfel comunicarea translingvistica si interculturala.
  • Cele cinci documentele Europass pot ajuta angajatorii in identificarea persoanelor care se potrivesc cel mai bine in cadrul organizatiilor, fiind construite in asa fel incat sa ofere posibilitatea indivizilor de a-si promova si demonstra aptitudinile si competentele dezvoltate in timpul carierei lor academice si profesionale.
  • Documentul de baza al Portofoliului Europass este CV-ul in care sunt incluse intr-o forma concentrata informatiile continute in celelalte documente, aceasta insemnand ca nu este intotdeauna necesar sa se solicite toate documentele Europass.

Candidatul completeaza CV-ul Europass si Pasaportul Lingvistic, in timp ce Documentul de mobilitate Europass, Suplimentul la Diploma de licenta si Suplimentul la certificatul profesional sunt eliberate de organizatiile competente (organizatiile de educatie/formare care au eliberat diploma sau certificatul originale).